Malaysia merupakan wadah tumpuan serta syurga makanan di mana orang ramai daripada pelbagai lapisan mempunyai citarasa yang sama dalam menikmati makanan tempatan. Makanan menyatu-padukan rakyat Malaysia di mana budaya yang berbeza disatu-padukan dan pada masa yang sama menerapkan rasa kegembiraan serta harmoni di kalangan masyarakat selain boleh didapati di seluruh pelusuk negara; juga setiap ceruk yang ada; sama ada di tepi jalan raya atau di belakang lorong rumah kedai atau di warung pasar malam di mana makanan yang enak serta menggamit selera boleh didapati dengan mudah. Siri Makanan Kita akan menampilkan makanan terbaik yang ada serta dinikmati di seluruh pelusuk negara, di mana kita menampilkan makanan gurih seperti Nasi Lemak Bungkus, Mi Kolok, Roti Canai dan Hinava. Sementara itu, bagi yang menggemari kudapan, kami ketengahkan Apam Balik, Kuih Cincin, Kuih Ketayap dan Kek Lapis. Untuk menghilangkan rasa dahaga anda, kami mempunyai pilihan minuman serta pemanis mulut yang sebati serta digemari seperti Teh Tarik, Puding Kelapa, Ais Krim Gula Apong, Bubur Cha-cha dan Air Batu Campur (ABC).
Malaysia is a melting pot, a food haven where people from all walks of life share a common love for local flavours. Food unites Malaysians as one, and shows us how our cultures come together, joyfully and harmoniously, all over the country and in every nook and corner; be it on the sidewalks, the back lanes of shop houses or the night markets, where a mouth-watering array of street food adorns each stall. In this series, Makanan Kita, we highlight the best of the best street food found and enjoyed across Malaysia; we showcase the savoury Malaysian delights such as the Nasi Lemak Bungkus, Mi Kolok, Roti Canai and Hinava; for those of you with a sweet tooth, we present to you the Apam Batik, Kuih Cincin, Kuih Ketayap and Kek Lapis; and to quench your thirst, we invite you to enjoy the drinks and desserts that we have all grown to cherish and love such as the Teh Tarik, Puding Kelapa, Ais Krim Gula Apong, Bubur Cha-cha and the Air Batu Campur (ABC).
Air Batu Campur (ABC)
Ais yang disagat dan sering dihidangkan bersama sirap, kacang tanah, kacang merah, jagung rnanis, jell hijau dan lengkong. Shaved ice served with condiments such as syrup, ground nuts, red beans, sweet corn, green rice flour jelly and grass jelly.
Teh Tarik
Minuman terkenal campuran teh dan susu dan amat dikenali kerana teknik tarikan yang digunakan datam proses penyediaannya. A famous tea and milk drink and known for its special pulling technique thus it's called the tarik,
Puding Kelapa
Puding yang diperbuat dengan campuran agar-agar dan isi segar kelapa. A pudding made with jelly and fresh flesh of the coconut.
Ais Krim Gula Apong
Ais krim vanila yang dihidang bersama gula apong/nipah dan kacang tumbuk. Vanilla ice-cream topped with palm sugar and pounded peanuts.
Bubur Cha-cha
Bubur Cha-cha merupakan pemanis mutut yang diperbuat dengan campuran bebiji sagu, keledek, keladi, pisang, kacang hitam, santan, daun pandan, guta dan garam. Bubur Cha-cha is a dessert prepared using pearled sago, sweet potatoes, yams, bananas, black-eyed peas, coconut milk, pandan leaves, sugar and salt.
Kuih Cincin
Kuih Cincin merupakan sejenis biskut yang diperbuat daripada tepung dan guta nipah. Kuih Cincin is a crunchy biscuit made from flour and red palm sugar.
Nasi Lemak
Nasi yang dimasak bersama santan serta daun pandan dan dihidangkan bersama sambal ikan bilis, timun dan tetur serta biasanya dibungkus di dalam daun pisang dan kertas. Rice cooked in coconut milk with pandan leaves and served with anchovy's sambal, cucumber and egg and usually wrapped in banana leaf and paper.
Mi Kolok
Mi kolok merupakan makanan yang terdapat di Sarawak, ditoskan di dalam rencah berkuah dan dihidangkan bersama daging serta sayuran. Mee kolok is a type of Sarawakian noodle dish, characteristically light and tossed in a transparent sauce, usually topped with meat and vegetable.
Roti Canai
Roti canai merupakan roti leper yang rapuh di tuar dan sedikit kenyal di datam serta dihidangkan bersama kari. Roti canal is a flatbread which is flaky on the outside and slightly chewy inside and usually served with curry.
Kuih Ketayap
Kuih Ketayap merupakan kuih yang digulung dan mempunyai inti kelapa parut manis. Kuih Ketayap is a rolled-up green pancake filled with sweet grated coconut filings.
Hinava
Hinava merupakan sejenis kerabu di Sabah yang dibuat daripada isi ikan mentah yang dimasak dengan menggaulkannya dengan jus timau, halia dan cili. Hinava is a type of Sabahan salad made from fresh raw fish flesh and is cooked by marinating it in lime juice, ginger and chilli.
Apam Batik
Apam batik merupakan kuih yang dilengkapi dengan jagung manis dan kacang. Apam balik is a fluffly pancake with cream corn and peanuts.
Kek Lapis
Kek terkenal di Sarawak yang mempunyai kepetbagaian warna dan reka bentuk. A well-known Sarawakian cake with colourful designs.
Butiran Teknikal Technical Details
Tarikh Keluaran / Date of Issue 16.09.2019
Denominasi / Denomination 60sen, 80sen & RM1
Saiz Setem / Stamp Size 35mm x 35mm
Denominasi Lembaran Mini / Miniature Sheet Denomination RM5
Saiz Lembaran Mini / Miniature Sheet Size 77.4mm x 103.6mm
Saiz Setem Dalam Lembaran Mini / Stamp Size in Miniature Sheet 30mm x 50mm
Kandungan Helaian / Sheet Content 20 setem stamps
Tebukan / Perforation 14
Kertas / Paper Tera Air SPM, Bersalut Fosfor / 5PM Watermarked, Phosphor Coated
Proses Percetakan / Printing Process Litografi / Lithography
Pencetak / Printer Percetakan Keselamatan Nasional Sdn. Bhd.
Pereka Bentuk Setem / Stamp Designer Reign Associates Sdn. Bhd.
Sampul Surat Hari Pertama / First Day Cover 50sen
Folder / Folder RM6.00
Penghargaan/Acknowledgements: Tourism Malaysia
No comments:
Post a Comment
Comments