Di Home Island, di Kepulauan Cocos (Keeling), penduduk Melayu Cocos tempatan masih terlibat dalam tenunan keranjang tradisional, yang dikenali sebagai keroso. Ada yang berbentuk bulat, berbentuk persegi, berbentuk bot dan bakul silinder dan ianya dibuat dengan menggunakan daun palma ataupun daun kelapa. Bakul tradisional digunakan untuk penyimpanan dan mengangkut bunga, buah, umpan dan untuk mengeringkan ikan dan juga kelapa. Hari ini, ianya sering digunakan di sekeliling rumah sebagai satu bentuk penyimpanan barangan isi rumah. Sesi tenunan awam juga dijalankan sebagai sebahagian daripada lawatan budaya pulau itu.
Sebagai tambahan kepada bakul, tikar ditenun untuk pembentangan alas makanan dan bungkus tenunan kecil yang dikenal sebagai ketupat digunakan untuk memasak beras. Ketupat dibuat dengan menggunakan daun muda pokok kelapa. Hidangan nasi ketupat yang lazat, yang dibuat untuk kebanyakan pesta Melayu Cocos dengan menggunakan campuran kacang hijau dan beras kemudian dibungkus ke dalam tenunan dan memasaknya dalam santan.
siri setem ini direka oleh Sonia Young dari Australia Post Design Studio, setem menampilkan gambar cara membuat ketupat dan keroso.
$ 1 Pek nasi tenunan, ketupat
Reka bentuk setem ini menggunakan gambar-gambar untuk menunjukkan proses membuat bungkusan beras tenun, serta produk akhir.
$ 1 Keranjang tenunan, keroso (keranjang tergantung)
Reka bentuk setem ini mempamerkan proses pembuatan bakul, serta contoh hasil akhir - keranjang gantung. Kita dapat melihat perkembangan dari daun muda segar dan ke keranjang berwarna jerami kering.
$ 2 Bakul tenunan, keroso (bakul bulat)
Reka bentuk setem ini mempamerkan proses membuat bakul, serta contoh hasil akhir - bakul bulat.
Issue date: 26 June 2018